Veelgestelde vragen
Wat zijn de afmetingen van een Gevelbank (en liggen die vast)?
Onze Gevelbanken zijn 1m50 lang en een goede 30cm breed. Deze standaardafmetingen bieden comfortabel plaats voor 3 personen. De planken worden vooraf gemaakt, met ingefreesde gleuven (volle plank) of dwarse balkjes (latjesplank) op 114cm van elkaar.
Hoe installeer ik een Gevelbank?
Door ons installatiefilmpje te bekijken. Lees zeker ook de bijhorende handleiding die je onder het filmpje vindt.
Is een Gevelbank juridisch toegestaan?
Ja (meestal). Een Gevelbank steekt niet verder van de voorgevelrooilijn uit dan een vensterbank, fietshaak of geveltuin. Er is (bv. in Gent) dus geen stedenbouwkundige vergunning voor nodig. Als de bank is uitgeklapt, is ze binnen een paar tellen demonteerbaar wanneer bijvoorbeeld rolstoelgebruikers passeren. We vragen van al onze klanten het (vanzelfsprekende) engagement dat ze er mee voor zorgen dat het voetpad voor iedereen begaanbaar blijft.
Er zijn ook uitzonderingen: commerciële bedrijven moeten in Gent wel een vergunning aanvragen. Buiten Gent verschillen de regels, minimaal in Mechelen, Roeselare, Herentals en heel wat kleinere gemeenten is een Gevelbank voor particulieren niet vergunningsplichtig.
Kan ik meteen ook een geveltuin laten aanleggen?
Zeker! In dat geval verwijzen we je door naar een van onze geveltuin-partners. Met hen kan je verder nadenken over een Gevelbank in het groen. Onze geveltuin-partners zijn de vrijwilligers van de Geveltuinbrigade van Gents Milieu Front en de professionals van Canopy Greenroofs en Groene Gevels vzw (Canopy installeert ook gevelbanken).
Hoe stevig is een Gevelbank?
Stevig genoeg voor alle maten en gewichten. De driehoeken worden chemisch in de gevel verankerd, zonder slijpschijf overleven die het huis (zie de installatie). Als je zou verhuizen, kan je eventueel je bank meenemen en nieuwe driehoeken installeren aan je nieuwe huis.